Digitale energiemonitoring, goed voor de portemonnee en het milieu.

Digitale energiemonitoring, goed voor de portemonnee en het milieu.

De gas- en elektriciteitsfactuur neemt tegenwoordig een grote hap uit het gezinsbudget. Gelukkig is hier makkelijk iets aan te doen. Onder het motto ‘meten is weten’ wenst de gemeente zijn inwoners te helpen het verbruik te verlagen. Goed voor de portemonnee en het milieu.

 

Op het digitaal monitoringsplatform energie-ID kunnen alle inwoners van Bonheiden hun meterstanden registreren in een aparte groep die voor Bonheiden is aangemaakt. Meer dan 15000 gezinnen en organisaties zijn al aangesloten bij Energie-ID. Wie zich registreert kan maandelijks zijn verbruik (zoals energie- , waterverbruik of PV-productie) volgen en ontdekken waar hij kan besparen. Zo wenst de gemeente samen met zijn inwoners en Energie-ID de strijd aan te binden tegen klimaatopwarming.

 

Voor het gemeentebestuur is het gebruik van Energie-ID door zijn inwoners interessant om zo beter op hun noden af te stemmen. Hoe meer inwoners gebruik maken van de tool, hoe gerichter we aan de doelstellingen van de verlaagde CO2 uitstoot kunnen werken. Ook de gemeente volgt zo het verbruik van het eigen patrimonium op. Waar mogelijk wordt er geïnvesteerd om deze verbruiken digitaal op te volgen zodat dit in real time kan opgevolgd worden. Zo ontdekken we al snel waar er pieken zijn en kunnen we snel ingrijpen.

 

Hoe kunnen inwoners zich inschrijven?

Alle inwoners kunnen zich gratis registreren op www.energieid.be. Nadat ze een account hebben aangemaakt, kunnen ze via de groepspagina lid worden van de inwoners van Bonheiden. Door een aantal basisgegevens in te vullen, kunnen ze hun woning vergelijken met soortgelijke woningen in Vlaanderen. Er word elke maand gevraagd om de meterstanden bij te houden. Op die manier kunnen de inwoners hun gebruik goed opvolgen en is de uitdaging er al snel om het steeds beter te doen en (veel) centjes in eigen zak te houden.