Bonheiden in de bloemetjes

23 December 2018

Bonheiden in de bloemetjes

Bonheiden in de bloemetjes dankzij de Groene Lente.

Tijdens de finale van de Groene Lente 2018 op 13 december werd Bonheiden 2de laureaat in de categorie “Laanbeplanting” voor de aanleg van de Dijleweg. Onze gemeente ontving ook drie bijensymbolen en twee bloemensymbolen. Het zijn de laatste 'prijzen' van 2018 die mede dankzij onze Groen schepenen werden binnengehaald.

 

Dijleweg
De beplanting van de Dijleweg is een onderdeel van het totaalontwerp dat ontwerper Legrand en studiebureau France maakten voor de herinrichting van Rijmenam Centrum. Tuinaannemer Serneels zorgde voor een kwalitatieve afwerking. 
Per straat werd op zoek gegaan naar typerende groenstructuren en kleuren. In de Dijleweg krijgt het kleuraccent paars-blauw de bovenhand. Om het landschappelijke karakter van de Dijleweg te benadrukken werd voor de knotwilg als laanboom gekozen, met een onderbeplanting van allerlei paars-blauwe bloemen zoals boshyacinten.
 
Het ontwerp van de Dijleweg viel zowel in de categorie “Laanbeplanting” als in de categorie “Zonder is gezonder” in de prijzen.

 

De VVOG beloont via de Groene Lente al meer dan 30 jaar gemeenten met lovenswaardige bloemeninitiatieven, nieuwe groenprojecten en bijenvriendelijke realisaties, zegt Barbara Maes, schepen voor openbaar groen. Sinds 2015 halen we bijna altijd de hoogste onderscheiding als bijenvriendelijke gemeente binnen dankzij onze vernieuwde aanpak in het groenbeheer.

 

De bij, een welkome gast in ons openbaar groen: 3 bijensymbolen
Het openbaar groen werd op diverse plaatsen in onze gemeente anders ingericht waarbij bewust gekozen werd voor bijen-en vlindervriendelijke beplanting. Zowel op de begraafplaatsen, in de dorpscentra, en nabij het administratief centrum, als op kleinere pleinen en bermen in wijken, werden omvormingen doorgevoerd en werd er bewust gekozen voor een aanplant van bijenvriendelijke beplanting. 


Gemeente in bloei: 2 bloemensymbolen
Tussen de graven op de begraafplaatsen ging de gemeente verder met het aanplanten van bodembedekkers. Waar mogelijk worden de boomspiegels beplant en 'verloren' graspercelen en bermen ingezaaid met bloemenzaad. Nabij het administratief centrum bloeiden in het voorjaar veel paasbloemen en krokussen nadien gevolgd door klavers. Er kwamen veel positieve reacties van de burgers over de gele bloemenzee. Aan de sporthal van Berentrode zal in de lente weer een paars tapijt van boshyacinten bloeien. 
 
Het beheer gebeurt zowel door sociale tewerkstelling als in eigen beheer. Langs deze weg wil Groen de medewerkers van onze groendienst nogmaals hartelijk bedanken voor het knappe werk dat werd geleverd.