13 punten voor 13 oktober!

Dit programma lijkt misschien véél tekst maar onze gemeente verdient een uitgeschreven beleidsplan en een bestuur dat weet waar ze naar toe wil. Onze Groene kandidaten hebben bestuurservaring, beschikken over dossierkennis en zijn bijzonder inspirerend en creatief. Op deze pagina vind je alles waar Groen voor staat in Bonheiden en Rijmenam. 

Jouw stem, jouw toekomst..., daarover beslis jij bij de verkiezingen van 13 oktober!


Jouw gezin, jouw kinderen, de jeugd, onze toekomst aan zet

Onze grootste prioriteit is de afwerking van de Splinter, het jeugdcentrum met een jeugdhuis voor jongeren, een feest/fuifzaal, een kinderopvangdienst en het huis van het kind. Een nieuwe skateramp en avontuurlijk speelgroen komt in de directe omgeving van de Splinter.

Kinderen en jongeren hebben vooral buitenruimte nodig. Ze hebben recht op ontspanning en spel in hun buurt, zonder opgesloten te worden in (speel)reservaten. Daarom onderwerpen we onze straten aan een speeltoets en zetten we, mét inspraak van kinderen extra speelelementen.

We realiseren een speelweefsel en een kindlint:

Een speelweefsel is een netwerk dat alle informele en formele (speel)plekken omvat, én de routes die deze plekken verbinden. We geven met een speelweefselkaart een duidelijk overzicht van alle publieke speelruimtes, jeugdlokalen en -terreinen, en de veilige wegen er naartoe.  Een kindlint is een fysiek zichtbare kindvriendelijke route in de wijk die speelplekken, scholen en andere kinderbestemmingen met elkaar verbindt.

Op nieuw speelplekken hoeven geen peperdure speeltuintoestellen te staan. Er zijn veel mogelijkheden om avontuurlijk speelgroen aan te leggen.

We voeren een actief beleid rond kinderopvang.

Kinderopvang heeft een pedagogische en sociale functie. Kwalitatieve kinderopvang is een belangrijk instrument om de gelijke kansen van elk kind waar te maken. Daarnaast kunnen ouders in de kinderopvang sociale steun van elkaar en opvoedingsondersteuning in de praktijk krijgen. We richten een ‘lokaal loket kinderopvang’ op, bijvoorbeeld in een Huis van het Kind dat zetelt in het nieuwe jeugdcentrum.

We willen zelf buitenschoolse kinderopvang realiseren in nauwe samenwerking met externe partners zoals de scholen, het jeugdwerk, speelpleinwerking, sport, sociaal-cultureel werk en welzijnswerkers.

De jeugd verdient ook een eigen jeugddienst met een stek in het jeugdcentrum. Een dienstverlening met een eigen gezicht voor kinderen en jongeren.

We moedigen samenwerking aan door gedeeld en polyvalent gebruik van ruimte te belonen bij de toekenning van subsidies voor jeugdinfrastructuur. Het delen van die infrastructuur kan tijdelijk of occasioneel zijn. Gedeeld ruimtegebruik is steeds een positieve keuze met aandacht voor de eigenheid van de verenigingen in plaats van een besparingsmaatregel.

Tot slot willen we een gezinsvriendelijke rouwplek op onze begraafplaatsen omdat iedereen nood heeft aan troost en ruimte om te rouwen.

Jouw woning betaalbaar

Wonen in Bonheiden en Rijmenam is duur geworden, bijna onbetaalbaar voor velen. Groen wil daar iets aan doen. We nemen onze verantwoordelijkheid en willen in meer sociale huur- of koopwoningen voorzien. Wij kijken daarvoor naar de sociale woonmaatschappij. Het project Den Olm willen we samen realiseren en ook binnen de Meurop-site willen we een kwaliteitsvol maar betaalbaar woongebied met enkele voorzieningen.

Groen wil denser gaan bouwen in het centrum van het dorp om zo de vrije ruimte aan de randen van het dorp vrijwaren. 

Stedenbouwkundige voorschriften en ruimtelijke plannen willen we aanpassen om verdichting in (verkavelings)wijken te realiseren en nieuwe (gedeelde) woonvormen toe te laten.

De tendens naar meer appartementsbouw willen we  strikter omkaderen op maat van het dorp en de wijk.

Ook naar de onbebouwde en vaak beboste ruimte die er vandaag nog rest,  moeten we samen met andere overheden durven kijken. Ondanks dat het veelal ingekleurd is als woongebied moeten we samen met eigenaars dit durven in vraag stellen.

Bouwen op overstromingsgevoelige percelen willen we niet meer toelaten.

Om comfortabel maar ook duurzaam te wonen willen we burgers voluit steunen in hun plannen tot vernieuwbouw en renovatie. Bestaande dienstverleningen zoals Stekr willen we versterken. Nieuwe woonvormen onderzoeken of samenwerken met organisaties die pionierswerk verrichten zoals Wooncoop vinden we erg belangrijk.


Jouw wijk groener en gezonder

Elke woning heeft nood aan 3 zichtbare bomen, 30% 'klimaatgroen’ in zijn omgeving en toegankelijk groen op 300 meter. Dat zijn de nieuwe groennormen, ook wel de 3/30/300-regel.  Die regel willen we in onze gemeente volop uitrollen. Dat er meer bomen moeten komen op het openbaar domein is een absolute must. Eén boom per inwoner moet haalbaar zijn. Elke nieuwe Bonheidenaar of Rijmenammer geven we een boom kado.

We willen ook de kapvergunningen verstrengen. Bomen kappen die binnen een straal van 10m van de woning staan wordt verstrengd naar 5m.

Al het openbare ‘groen’ in onze gemeente moet bijdragen aan de biodiversiteit, aan de verkeersveiligheid en aan leefkwaliteit in de wijk of straat. Het onderhoud gebeurt zonder pesticiden en het materieel van groenarbeiders moet goed zijn voor mens en milieu.

Speelbossen, een geboortebos of boomgaard, troostplekken of een natuurbegraafplaats ? Er zijn zeker plekken in onze gemeente om deze te realiseren.  

Om echt te genieten en natuur in je buurt te beleven, plaatsen we veel zitbanken. Het zijn rustplekken voor iedereen die wat minder makkelijk te been is of plekjes om af te spreken voor een babbel.

Als lokale overheid willen we een goede verstandhouding en een open communicatie met elke beheerder van open ruimte, zijnde recreatie-bos-natuur-landbouwgebied. Dit moet leiden tot een win-win voor burgers en voor het milieu.

 


Jouw verplaatsingen vlot en veilig

Het lokaal mobiliteitsbeleid is beslist in het gemeentelijk mobiliteitsplan. Groen wil dit uitvoeren zoals afgesproken in 2021. Dat betekent dat veiligheid altijd voorrang krijgt op snelheid van doorstroming en dat betekent het realiseren van veilige schoolomgevingen en veilige fietsroutes.

De doortochten moeten dienen om het grote verkeer doorheen onze gemeente te krijgen en alle andere straten brengen je van en naar je woning. Vooral op de as Rijmenam-Bonheiden-Mechelen moet de belijning en wegsignalisatie verbeteren zodat elke weggebruiker zich bij regenweer of ’s nachts veilig verplaatst.

Een herinrichting of tenminste een verbetering van fiets- en voetpaden in het centrum van Bonheiden zijn noodzakelijk.

De bestaande trajectcontroles willen we grondig evalueren.

 

Openbaar vervoer

Onze rechtstreekse rol bij de ontwikkeling van het openbaar vervoer is vaak beperkt. Dat is frustrerend maar dat neemt niet weg dat we zelf toch iets kunnen doen. Enerzijds willen we een concreet contactpunt voor iedereen die gebruik wil maken van de dienstverlening van de Lijn. Een extra service of toegankelijke helpdesk om je te helpen je reis vlot te starten. Want niet iedereen vindt altijd zijn weg…

Anderzijds willen we zorgen voor een lokale buurtbus met diverse functionaliteiten ( leerlingenvervoer, mindermobielenvervoer,…) die burgers vlot naar verschillende bestemmingen in onze gemeente kan brengen.

 

Deelmobiliteit

We willen als gemeente voortrekker zijn bij oplossingen voor collectief vervoer op maat : de organisatie van een Pick Up Community (PUC) waarbij inwoners die tijdens hun rit langs één van de verkeersknooppunten rijden, hun rit (met de eigen of de gedeelde wagen) kunnen delen. Deze PUC krijgt ook een digitale aanvulling zodat vraag en aanbod via een digitaal platform of app kunnen gelinkt worden. Zo creëren we een soort ‘moderne lift-service’, betaalbaar en duurzaam.

Als gemeente faciliteren we verder de overgang van bezit naar gebruik.  We  spelen een actieve rol om het autodelen te promoten: informatie voorzien, aanbieders actief aanspreken, standplaatsen voorzien (gratis of voordeeltarief).

We nemen fietsers en voetgangers echt aux serieux in het verkeer. Een minderhinderambtenaar moet communiceren en controleren dat bij alle aanbestedingen en bij alle innames op openbaar domein de veiligheid voor alle weggebruikers gegarandeerd wordt.

We willen ook een duidelijk kader scheppen over het laden van elektrische wagens, op het openbaar domein, op het werk of thuis zodat elke gebruiker tenminste alle kansen krijgt om te schakelen naar fossielvrije brandstoffen.

Tot slot moeten rioleringswerken altijd leiden tot een verbeterde en veiligere weginfrastructuur.


Jouw buurt die leeft

Kleine handelszaken in de kernen van onze gemeente willen we zichtbaar en karakteristiek maken door in te zetten op branding, beleving en evenementen. Zo tonen we wat het handelsmerk is en waar we als gemeente fier op zijn. Bonheiden bruist, Rijmenam rinkelt…Citymarketing maar dan op niveau van Bonheiden en Rijmenam! De bestaande middenstandsorganisaties zijn hierin onze belangrijkste partners.

We willen creatief omgaan met functies van leegstaande winkels en panden, door eigenaars te vragen hun panden open te stellen als pop-up of co-working ruimte voor starters, zelfstandigen en thuiswerkers. Misschien kunnen we eigenaars stimuleren hun vitrine ter beschikking te stellen van kunstenaars of met een (historische) foto af te plakken of er een (tijdelijke) sociale /gemeenschappelijke functie aan te geven.

 

Toerisme kan één van de dragers worden van onze lokale economie. Als we onze bossen, onze natuur en onze landschappen duurzaam beheren kunnen ze een voorname trekpleister worden voor wandelaars en fietsers. Natuurbeleving op zijn best!

Het domein Zellaer is een belangrijke toeristische hotspot en daar willen we graag aan verder bouwen.

Samen met de beheerders maken we van dit domein een plek waar iedereen welkom is om te genieten van de natuur, de stilte te beleven of anderen te ontmoeten op een gezellig terras of in het kasteel.

We ondersteunen de coöperatieve economie.  Ze nemen vaak een voortrekkersrol op in het duurzaam ondernemen en de circulaire economie. Coöperatief ondernemen is een erg democratische vorm van ondernemen: ieder heeft één stem en kan profiteren van de winsten. Daarom zullen we eraan denken om gebruik te maken van coöperatieve voorwaarden in de criteria van openbare aanbestedingen of bij innovatieve overheidsopdrachten.

Feesten, festivals en andere evenementen brengen mensen samen. Ze zijn een middel om op lokale schaal dynamiek en samenleven te bevorderen. Een verdere uitbouw van een duidelijk en toegankelijk evenementenloket, een centraal aanspreekpunt voor initiatiefnemers van feesten, zorgt ervoor dat de drempel om iets te organiseren verlaagt. Bottom-up ideeën geven we graag een duwtje in de rug via logistieke en financiële ondersteuning. Een geefmarkt, een ruilkast of een inhuldiging van een nieuw speeltuigje in de straat, sportieve battles, mensen samenbrengen aan een mobiele ontbijttafel of een pop-up praatterras, het verhoogt de sociale omgang….

Burgers die elkaar beter leren kennen, wisselen ervaringen en kennis uit en kunnen elkaar helpen. Al die vrijwillige handen moeten we koesteren en aanmoedigen. Net zoals alle vrijwilligers actief in de talloze verenigingen. We willen van al onze verenigingen duidelijk weten wat ze verwachten van hun lokaal bestuur en kunnen daarmee samen aan de slag.

 

Jouw zorg dichtbij

De kerndoelstelling van een sociaal beleid is het recht van eenieder op een menswaardig bestaan. In onze gemeente is iedereen welkom!

Voor ouderen en zorgbehoevenden willen we :

  • een leeftijdsvriendelijke gemeente zijn waar ouderen actief betrokken worden bij het maatschappelijk leven en waar gebouwen, straten en pleinen toegankelijk zijn voor iedereen. We zorgen voor duidelijke communicatie ( en niet alleen digitaal ) en treden met ouderen in dialoog. De vergrijzing werkt in op heel wat meer terreinen dan alleen sociaal beleid en zorg. Er is vaak nood aan een aanpak die de verschillende beleidsdomeinen overstijgt. Onder andere een digitale helpdesk voor al wie het nodig heeft is een must.
  • een dementievriendelijke gemeente zijn zodat ook mensen met dementie en hun mantelzorgers een volwaardige plaats kunnen innemen in de lokale gemeenschap.

 

De site van Sint-Maartensberg moet dringend gerenoveerd worden. Hier moet een dienstencentrum op maat van onze gemeente komen.

De resultaten van de ouderenbevraging kan ons hierbij helpen. Groen pleit voor extra buurtrestauranten en wil het dienstencentrum laten uitgroeien tot een echte ontmoetingsplek. We geven er antwoord op zorgvragen en bundelen er verschillende diensten die je kunnen helpen langer thuis te wonen of je gezin te ondersteunen. 

Heel wat mensen blijven graag lang thuis wonen. Nieuw woonvormen, als een soort cohousing, waar ouderen en jongeren samen kunnen wonen, gemeenschappelijke ruimten, een tuin of de auto delen en tegelijkertijd elkaar ondersteunen. In onze gemeente zijn heel wat huizen alvast voldoende groot om meerdere mensen een warme thuis te geven mits enkele aanpassingen. Stedenbouwkundige voorschriften mogen dit niet in de weg staan en willen we aanpassen.

 

Bonheiden moet ook een solidaire gemeente zijn. Een gemeente met een hart voor zij die het moeilijk hebben, onrecht ervaren, lijden aan een ziekte of op zoek zijn naar mentaal welzijn. Initiatieven zoals Think Pink, Kom op tegen kanker, de Warmste week, Rode neuzen, 11.11.11, Faire trade, … ook in Bonheiden verdienen ze onze steun.

Samen leven, samen beslissen

Burgers zijn mondig en laten zich graag horen als het niet naar hun zin is.  Maar burgers zijn ook creatief en kennen als de beste de situatie in hun straat of wijk. Daarom willen we meer burgerbetrokkenheid en het actief burgerschap promoten.

Een burgerparlement bijvoorbeeld met burgers die zijn uitgeloot en begeleid worden door experten kunnen samen nadenken over de uitdagingen voor Bonheiden en Rijmenam.

Hoe gaan we om met onze adviesraden? Zijn wijkraden misschien een waardevol alternatief om burgers echt te betrekken bij wat leeft?

Elke inwoner mag ook weten waarvoor de gemeente de belastinggelden inzet. We zoeken naar medezeggenschap over de budgetbesteding door middel van een burgerbegroting en wijkbudgetten.

Via wijkbudgetten kunnen we actief burgerinitiatieven ondersteunen en voorzien we waar nodig logistieke en/of personele ondersteuning door de gemeente.

Met de burgerbegroting willen we een percentage van het werkingsbudget van de gemeente in handen leggen van de inwoners en ze beslissen mee laten beslissen welke thema’s ze belangrijk vinden en hoeveel geld ze hieraan willen geven.

De gemeenteraad in onze gemeente heeft iets weg van een maandelijks verplicht nummer. Deze vergadering moet dynamischer. We pleiten voor een actualiteitsdebat bij aanvang van de raad en een vragenkwartier voor burgers.

 

 


Jouw eigen energie en klimaatambities

Nog meer zelfvoorzienend worden, klimaatneutraliteit ambiëren, dat is eigenlijk het absolute minimum dat we willen bereiken tegen 2030. Een integrale uitvoering van het goedgekeurd klimaatactieplan uit 2016 is daarom een goede vertrekbasis.

Elk dossier in onze gemeente moet ook een duurzaamheidstoets ondergaan, zo kiezen we steeds voor de minste CO²-uitstoot.

Veel inzetten op zon maar niet ten koste van de bomen, we leveren geen kapvergunningen af voor PV – installaties. Carports en overdekte parkings,  publieke gebouwen, bedrijfsgebouwen, zelfs overdekte fietsenstallingen kunnen PV panelen opvangen.

We willen een fossielvrije gemeente worden. Vanaf 2019 moesten alle overheidsgebouwen 'Bijna Energieneutraal' gebouwd worden. We zetten onze ambitie scherper en streven naar klimaatneutraliteit van alle overheidsgebouwen tegen 2030.

En we zetten verder in op het verduurzamen van de mobiliteit van het gemeentelijk personeel en bezoekers door radicaal te kiezen voor een elektrisch wagenpark.

Rioleringswerken zorgen voor verdere zuivering van het afvalwater. We blijven samen met de VMM, Aquafin en Pidpa de nodige dossiers op de agenda zetten totdat de rioleringsgraad van 100% is bereikt.

Waar rioleren niet mogelijk zal zijn, moeten we op korte termijn andere oplossingen financieren en  realiseren.

Jouw school in de buurt, een brede school

De brede school is de plaats waar de persoonlijkheid van kinderen op zoveel mogelijk domeinen tot ontplooiing komt: cognitief, artistiek, sportief, in de natuur,... Dit veronderstelt een intense samenwerking tussen scholen en andere lokale spelers.

Onze scholen moeten zich na de schooluren en in vakanties transformeren tot een draaischijf voor de buurt.

Kinderopvang, lager onderwijs, buitenschoolse opvang, opvoedingsondersteuning, sport-, muziek en computerinfrastructuur, … kunnen er een plek krijgen. Ook verenigingen, buurtcomités,ouders en andere organisatoren van kleine evenementen zijn deel van het brede schoolverhaal. Sleutelfiguur bij de afstemming van al deze activiteiten is de coördinator van het brede schoolproject. Deze hoeft niet noodzakelijk uit de school zelf te komen. Als gemeente kunnen we hier iemand op inzetten en kan dit een nieuwe dynamiek geven aan het vrije tijdsbeleid.

En we willen ons afvragen of er voldoende plaatsen zijn in onze scholen zodat kinderen uit de onmiddellijk buurt er kunnen schoollopen. Niets erger voor jonge gezinnen om niet in de eigen straat of buurt naar school te kunnen gaan. Dat willen we echt vermijden.

Jouw vrije tijd, jouw kwaliteit

We zien het vrijetijdsbeleid als een trio van bibliotheek, cultuur- en sportbeleid . Door deze bevoegdheden ( erfgoed, toerisme, bibliotheek en cultuur , bib, sport ) door maximaal 2 schepenen te laten opnemen, kunnen we samen meer werk van maken.

We zetten betrokkenheid en participatie hoog op de agenda. Iedereen kan zelf vrijetijdsaanbod maken, daarom stimuleren we vrijwillig engagement met een engagementscoach. Want iedereen die zich wil engageren, verdient een toeleiding naar de beste plek voor zijn/haar engagement. Onze gemeente heeft een heel uitgebreid aanbod. Dat gemeentelijke aanbod moet aanvullend zijn op wat anderen aanbieden. We kunnen het aanbod van burgers en organisaties faciliteren en hun aanbod mee promoten en waar er te hoge drempels zijn voor bepaalde doelgroepen zoeken we samen naar een ideale toegankelijkheid. De gaten in de sport- en cultuurmarkt vullen we als gemeente verder in.

Ons sport- en cultuurpatrimonium moet  zuinig zijn in energiegebruik via nieuwe materialen en technieken.  De bouw van een nieuwe sportkeet aan Berentrode was een must, de sportkeet aan Mechelsbroek is zo energieverslindend dat een afbraak de enige optie lijkt. Het domein ligt nabij de natuur van Mechelsbroek en kan een belangrijke natuurwaarde krijgen. Aan de verworven terreinen aan Adler moet op termijn infrastructuur komen die beantwoordt aan hedendaagse normen qua comfort en energieverbruik.

Socio-culturele activiteiten van het verenigingsleven vragen aangepaste accommodaties. 

Behalve duurzaam moeten ze ook de beleving verhogen. Met de afwerking van de sportkeet Berentrode en de Krankhoeve die een serieuze upgrade moet krijgen hopen we alvast die beleving te verhogen.  

Sport- en jeugdverenigingen die werk maken van renovatie van hun gebouwen of heraanleg van de speelomgeving kunnen rekenen op renteloze leningen.

Ook sporten in je buurt is duurzaam want zo hoef je alvast geen verre verplaatsingen te maken. Iedereen heeft recht op basis sportinfrastructuur in de buurt en hier willen we vooral inzetten op buitensportinfrastructuur : een kleine looppiste in domein Sluyts, een outdoor fitness op het speelplein en een goed onderhouden wandel-en MTB-circuit. Landelijke wegen, jaagpaden, natuur, bos en parken zijn het terrein bij uitstek voor zachte recreatie als lopen, wandelen of fietsen. Onze groene buitenruimte is één grote sportaccomodatie !

Maar een goed sportbeleid vertrekt ook van wat van onderuit groeit en opborrelt, met aandacht voor buurtsport.  Misschien kunnen we sport meer naar je straat of wijk brengen, zoals de Playmobil het spel ooit tot bij de kinderen en jongeren bracht, kan ook buurtsport mensen aan het bewegen zetten.  Zet een extra voetbalgoal in de zomer op het plein en het eerste straattornooi is een feit waar de even nummers het opnemen tegen de oneven nummers!

Jouw afval voorkomen

Afval voorkomen blijft de meest milieuvriendelijke keuze. Daarom willen we handelaars en marktkramers ondersteunen om af te zien van plastic zakken en geven we steun aan consumenten om verpakkingsvrij te winkelen. We voorzien in herbruikbare draagtassen met de branding van de gemeente, zodat de mensen een alternatief hebben voor wegwerpzakken of zouden we erin kunnen slagen een verpakkingsvrije winkel te laten openen ?

Aan zwerfvuil en sluikstort storen onnoemelijk veel burgers zich, de inspanningen moeten omhoog om dit te vemijden.

Zichtbare controles, efficiënt vegen, een zwerfvuilstofzuiger inzetten en vuilbakken op de juiste plaats, moeten onze gemeente netjes houden. 

 

Jouw ruimte om in te (be)leven

Bij (her)aanleg van publieke ruimte  gaan we uit van de meest kwetsbare weggebruikers, door de kindnorm en seniorennorm als uitgangspunt te nemen. Want wat op maat is voor kinderen, senioren, jonge ouders met een kinderwagen of mensen in een rolstoel, is meteen aangenamer en veiliger voor alle weggebruikers en buurtbewoners.

We houden verder ook rekening  met een set aan kwaliteitscriteria. Een kwalitatieve publieke ruimte biedt comfort aan de gebruikers: wandelcomfort, verblijfscomfort, zitplaatsen, zichtkwaliteit, geen geluidsoverlast. Kwalitatieve publieke ruimte is qua schaal ook aangepast aan de omgeving, is mooi en aangenaam om te verblijven, ze biedt belevingswaarde .

Een kwalitatieve publieke ruimte verhoogt de (verkeers)veiligheid en beschermt tegen wisselende weersomstandigheden en vervuiling. Een kwaliteitsvolle invulling van de publieke ruimte vertrekt van de bestaande kwaliteiten en de geschiedenis van de plek.

Beeld je in dat je in Rijmenam op brede trappen naast de Dijle kan genieten van het zuivere water of dat je kan zonnen en picnic-en op een groot groen plein onder de kerktoren in Bonheiden ?

Of wat met het grauwe asfaltplein voor de parochiezaal aan Ludwina nabij de Putsesteenweg ? 

Een ontmoetingszaal, de fietsstraat, de groene speelweide voor de chiro, de jeugdlokalen en de kapeltuin samen op één locatie geven deze plek bijzondere mogelijkheden om er een evenementen en belevingsplek voor de wijk ‘de stieweg’ van te maken. We gaan voor een totaal nieuwe inrichting en verdere ontharding van deze plek

Het parkeerbeleid weegt op onze openbare ruimte en neemt er vooral veel van in: de belangrijkste parkeernorm zou de fietsnorm moeten worden. We willen een verplichting om bij nieuwbouw ( en ook in meergezinswoningen ) goede stalplaatsen voor fietsen te voorzien. Dit maakt de fiets als de meest evidente keuze. Een goed parkeerbeleid is voor ons dus een fietsparkeerbeleid.

Jouw veiligheid, jouw vriend

Groen zet in op een nabije en aanspreekbare politie, die borg staat voor een kwalitatieve basispolitiezorg (onthaal, wijkwerking, interventie, slachtofferopvang, opsporing en onderzoek, handhaving en herstel van de openbare orde, verkeer).

Groen wil dat er voldoende wijkagenten die te voet of per fiets in de wijk aanwezig en aanspreekbaar zijn. Contactgegevens van wijkagenten worden ruim bekend gemaakt en we proberen het verloop van wijkagenten te beperken.