Groen feest het nieuwe jaar in.

27 Januari 2019

Groen feest het nieuwe jaar in.

Groen feest het nieuwe jaar in.

Zaterdagavond 26 januari organiseerde Groen Bonheiden-Rijmenam haar jaarlijks nieuwjaarsfeest in 't Blikveld. 

De receptie en het diner werden opgeluisterd door Tara, een talent van eigen bodem! Tara speelde ook al op Rijmrock. Na het diner werd tot middernacht gedanst...

Tijdens de receptie namen onze vier raadsleden het woord. Je vindt hun speech hieronder :

Dag iedereen, onze allerbeste wensen

Vorige zaterdag waren we erbij op de allereerste nieuwjaarsreceptie van Groen én Ecolo. Met de gezamenlijke nieuwjaarsreceptie zorgden Groen en Ecolo voor een primeur in ons land. Groen-voorzitster Meyrem Almaci en co-voorzitter Jean-Marc Nollet spraken meer dan 1200 groenen toe met een boodschap van hoop.

En nu we hier ook met een honderdtal zijn, we brengen die boodschap graag aan jullie over.

2018 is een jaar waarin we geschiedenis hebben geschreven. Nog nooit waren er zo veel groene verkozenen in ons land. Maar liefst 1290. Nog nooit hadden we zo veel groene burgemeesters en schepenen. Maar liefst 258.

14 oktober was een groene zondag. De groenste zondag ooit.

Ook in Bonheiden gingen we van 12,6 naar 17,2%. Jan behaalde als lijsttrekker 629 voorkeurstemmen, behalve de oude en de nieuwe burgemeester deed niemand beter.

Maar het was meer dan alleen een mooie zege van Groen. Het was nog meer een zege van bewustwordingMeer en meer mensen beseffen dat het zo niet verder kan. Ouders, scholieren, grootouders en ondernemers.

14 oktober was een fenomenale stap, maar het was maar de eerste stap.  We hebben veel werk voor de boeg, en helaas moeten we werken vanuit de oppositie met onze vier raadsleden : Jan, Annick, Charlotte en Barbara. Maar Groen werkt en zette reeds 3 agendapunten op de eerst volgende gemeenteraad, weeral een primeur want dat hebben we zes jaar lang niet gezien.

Terug naar vorige zaterdag want we hoorden dat er vandaag  iets ontbreekt.  Iedereen weet het en soms zuchten we erg diep want op vlak van klimaat ontbreekt echt elke samenwerking. Ons land telt 4 ministers van klimaat maar we halen geen enkele van de klimaatdoelstellingen. 2018 was opnieuw het warmste jaar ooit. Zonder een ambitieuze verandering op korte termijn zal het niet langer mogelijk zijn om de temperatuurstijging van 1,5 graad tegen te gaan.

Wij zijn de eerste generatie die de concrete effecten van de klimaatopwarming beleeft en de laatste die er iets kan aan doen. Daarom, Ecolo en Groen zullen twintig gezamenlijke voorstellen neerleggen om het land weer op het juiste spoor te krijgen

Maar dat heeft Groen in Bonheiden reeds gedaan ! Vorig jaar stemde onze gemeenteraad unaniem in met een klimaatactieplan, een bundel van meer dan 100 maatregelen die elk op hun eigen manier kunnen werken tegen de klimaatopwarming of ons helpen om de gevolgen beter te dragen. Een plan dat bijna 100% op het conto van Groen mag geschreven worden

En we beloven hier, zoals het in elke nieuwjaarsbrief gebeurd, dat we elke keer opnieuw zullen vragen welke acties het bestuur gaat uitvoeren. En aanstaande woensdag vragen we reeds dat er een klimaatteam wordt samengesteld, met alle raadsleden dat zal waken over de uitvoering ervan. We zouden het bijzonder erg vinden als dit wordt genegeerd…..De roep naar klimaatactie klinkt luider dan ooit.  Morgen zullen we trouwens vol overtuiging meeroepen!

Niet alleen klimaat werd in de mond genomen, 2019 wordt ook het jaar waarin eerlijkheid opnieuw bovenaan de politieke agenda staat. Groen wil zorgen voor een eerlijke bijdrage van de grootste vermogens. 2019 wordt het jaar waarin  groenen de handen in elkaar slaan om een regering te vormen niet met een sociaal gelaat, maar met een sociaal hart.

En dat hart zullen we ook hier in Bonheiden tonen, want van op de oppositiebanken zullen we onze programmapunten op tafel leggen  waar elk van ons beter van wordt  (zoals flexibelere kinderopvang of leeftijdsvriendelijke maatregelen), die de gemeenschappen samen brengen ( zoals extra speelelementen in een wijk of wijkambassadeurs ) en waardoor we elkaar beter kunnen helpen (zoals meer ondersteuning voor mantelzorgers of buurtgerichte zorg). Eerlijker en menselijker.

En ten slotte, ook gezonder 2019. Gezonde lucht is een recht en we zullen er alles aan doen om die ene rode bol in het centrum van ons dorp te laten verkleuren tot een groene bol. We willen alvast dat het bestuur werk maakt van een werkgroep gezonde lucht met beleidsmakers en deskundigen en met burgers!

 

Want willen we echt iets veranderen dan moeten het samen gebeuren want echte verandering gebeurt niet top down. Echte verandering gebeurt omgekeerd, bottom up.

De echte kracht van verandering komt van de burgers. Dus ook, en zeker van jullie. Het nieuwe bestuur loopt over van het woord participatie, woensdag zullen we zien of ze dat echt menen.

 

2019 moet het jaar worden van de ommekeerOok hier bij Groen Bonheiden-Rijmenam.

We hopen op een hernieuwde dynamiek want dit jaar geeft Annick heel graag de fakkel van voorzitster door. Weldra kan ieder van jullie iemand nomineren, iemand die volgens jou het in zich heeft om onze lokale afdeling te runnen.

Maar zoiets doe je niet alleen, bijgestaan door secretaris, ondervoorzitter, penningmeester, bestuur- en fractieleden, leden tout court, kortom een hele groep van vrijwilligers die een groen hart in zich dragen maken Groen Bonheiden-Rijmenam tot een fijne groep mensen die het debat niet schuwen maar tegelijkertijd constructief meebouwen aan een duurzamere toekomst.

We hopen ook op fantastische supporters die Charlotte op 26 mei naar het Vlaamse Parlement willen stemmen, samen met Groen Bonheiden-Rijmenam zullen we er alles aan doen om mooie score neer te zetten en wie weet, een mooie politieke carrière…

En we hopen op mooie momenten samen, buiten in de natuur tijdens onze lentewandeling van 24 maart of tijdens ons bezoek aan Amay in het najaar. Dit dorpje, nabij Hoei tussen Namen en Luik wordt bestuurd door een absolute meerderheid van Ecolo. We gaan toch eens van dat drinkwater proeven!!

En tot slot werken we toe naar 20 jaar Groen Bonheiden-Rijmenam, want 2020 belooft een bijzonder feestjaar te worden, hopelijk met jullie er allemaal bij.

2019 het jaar van de ommekeer….

Wij kijken er heel graag naar uit, samen met jullie. Gezonder, eerlijker en menselijker, want het kan echt anders!

 

We willen iedereen bedanken die meehielp aan deze fijne editie!

Foto's en filmpjes vind je natuurlijk ook op onze Facebookpagina van Groen Bonheiden-Rijmenam.