Heraanleg Jacques Morrensplein.

24 September 2016

Half april starten de werken om van het Jacques Morrensplein een centrale, groene ontmoetingsplaats te maken. De site, waar het gemeentehuis, de bibliotheek en 't Blikveld zijn gevestigd, ligt centraal langs de Waversesteenweg, die de dorpskern met Sportdienst Berentrode verbindt. Het is een rustplek en toegangspoort naar de verschillende publieke gebouwen. Er is ook genoeg ruimte voor speciale gelegenheden, evenementen en ceremonies.  

In samenspraak met de bewoners en de MINA-raad, koos het bestuur bewust voor een authentieke en sfeervolle invulling met centraal een verharding. Het karakter van de oude stuifzandrug zal benadrukt worden met weelderige vaste planten, beplanting van grassen, heidesoorten, varens en grove den, zoals vermeld in het beeldkwaliteitsplan Bonheiden. Zo worden tegelijk de harde grenzen van de strakke architectuur verzacht. Door te kiezen voor streekeigen en inheemse beplanting wil het bestuur zijn voorbeeldrol inzake biodiversiteit in de verf zetten.

 

Recent kreeg het plein reeds een nieuwe naam: Jacques Morrensplein

Oud-burgemeester Jacques Morrens overleed in 2014 plots tijdens een vakantie. Als eerbetoon aan de voormalige burgemeester vindt het huidige gemeentebestuur, na advies van de Cultuurraad, het gepast om het plein zijn naam te geven. Zo wordt de herinnering aan zijn werk levendig gehouden. Jacques Morrens was niet alleen politiek erg actief, als raadslid, burgemeester en medeoprichter van de politieke formatie Bonheiden-Rijmenam. Ook als gerenommeerd notaris stond hij steeds ten dienste van onze inwoners. Het mag dus niet verwonderen dat het nieuwe plein de naam krijgt van deze verdienstelijke Bonheidenaar.

 

Bereikbaarheid tijdens de werken

De aannemer streeft naar een vlotte bereikbaarheid van de bibliotheek, 't Blikveld en het gemeentehuis. Enige hinder is uiteraard onvermijdelijk, maar de aannemer engageert zich om dit tot een minimum te beperken. De parking aan de cafetaria van 't Blikveld en de ondergrondse parking van het gemeentehuis blijven steeds toegankelijk. Verder is er ook parking De Meent.

 

Als de weeromstandigheden het toelaten en alles goed verloopt, zullen de werken klaar zijn voor het bouwverlof. De aanplantingen en groenaanleg staan in het najaar op de planning. Het totale investeringsbudget bedraagt € 513 722

 

?