Herstel heide op de Krekelberg

23 Januari 2021

Herstel heide op de Krekelberg

Herstel Heide op Krekelberg.

Jawel, Groen juicht bomenkap toe!

Het klinkt als een vegetariër die een malse steak bestelt of als een fervent fietser die het aanleggen van parkeerplaatsen toejuicht. Maar Groen Bonheiden/Rijmenam is wel degelijk voorstander van de plannen van Natuurpunt om in het gebied Krekelberg redelijk wat bomen te kappen.

Op zich is dat spijtig en elke boom die verdwijnt is er eigenlijk een teveel. Maar je moet het hele plaatje bekijken. Natuurpunt wil namelijk de Krekelberg terugbrengen naar zijn oorspronkelijke vorm en van het huidige bos gedeeltelijk een heidegebied maken. En laat dat nu net een van de meest waardevolle stukjes natuur zijn die er in onze regio spijtig genoeg haast niet meer zijn.

Het is zoals in een schaakspel: soms moet je een pion durven opofferen om een toren te veroveren. In dit geval verdwijnt inderdaad een stuk bos, maar je krijgt zoveel meer in de plaats. Biodiversiteit, weet je wel. Je zou ervan staan kijken wat een rijkdom aan (bedreigde) flora en fauna een heidegebied herbergt. Krekelberg heeft echt alles in zich om een uniek stukje natuur in onze gemeente te worden. Iets waar heel wat buurgemeenten stikjaloers zouden op zijn.

Moet dan niet elke boom die gekapt wordt zo snel mogelijk gecompenseerd worden door minstens een even groot aantal nieuwe bomen aan te planten? Zeker in de strijd tegen de C0²? Volledig mee akkoord, maar dat hoeft niet noodzakelijk in een ander natuurgebied te gebeuren. Dat kan op pleinen die nu verhard zijn, dat kan op overtollige parkeerplaatsen, langs grenzen van weilanden of akkers, op ongebruikte bermen,  dat kan zelfs in je eigen tuin. Opportuniteiten genoeg, goede wil misschien niet.

Groen Bonheiden/Rijmenam betreurt vooral dat dit prachtige initiatief van Natuurpunt politiek misbruikt wordt om door middel van een kortzichtige houding een onafhankelijke natuurvereniging met een geweldige expertise te straffen voor een moedige en sterk onderbouwde beslissing.