Waar blijven we met afval ?

Afval voorkomen blijft de meest milieuvriendelijke keuze.

Daarom willen we handelaars en marktkramers ondersteunen om af te zien van plastic zakken en geven we steun aan consumenten om verpakkingsvrij te winkelen. We voorzien in herbruikbare draagtassen met de branding van de gemeente, zodat de mensen een alternatief hebben voor wegwerpzakken of zouden we erin kunnen slagen een verpakkingsvrije winkel te laten openen ?

Bouwmaterialen vormen een grote afvalstroom en het hergebruik blijft nog erg beperkt. Online bestaan er fora om materialen uit te wisselen, maar een fysiek uitwisselpunt is er nog niet. Zou een bouwmateriaalpunt onder bepaalde modaliteiten tot stand kunnen komen ?

Burgers aanmoedigen om zo weinig mogelijk afval te produceren is de eerste prioriteit, recyclage aanmoedigen de tweede. Daarom moeten we proberen de kringwinkel naar onze gemeente te halen of misschien kan een herstelwinkel dit gat in de markt laten opvullen.

Tot slot zijn we voorstander van statiegeld op drankblikjes en petflessen. Dit zullen we altijd aankaarten bij de verantwoordelijke overheden.