Bonheiden leest !

10 Juni 2018

Bonheiden leest !

Bonheiden leest en dat was in 2017 overduidelijk want de bibliotheek bereikte haar hoogste lezersaantal ooit : 4037 !  

Sinds 2013 is bibliotheek een aparte bevoegdheid en deze kwam in handen van Groen terecht, meer specifiek bij Barbara Maes.

De nieuwe bibliotheek was nog maar enkele jaren verhuisd naar het Jacques Morrensplein maar het bibliotheekteam was er toch al in geslaagd om de werking verder te optimaliseren en de lezers een mooie collectie voor te schotelen.

Op dat elan hebben we samen verder gewerkt. De collectie bleef prioriteit één maar door een lichte daling van het collectiebudget kwam er net iets meer tijd en ruimte vrij voor andere aspecten van de bibliotheekwerking. Want een grote collectie betekent ook een grote hoeveelheid titels inlezen, kaften, van labels voorzien, op hun plaatszetten enzomeer.

Zo groeide de Kinder en Jeugdjury, een leesbevorderingsproject uit tot een vaste waarde in onze bibliotheek.

We bereiken jaarlijks meer dan 300 kinderen en zijn bij de grootste lezersgroepen van Vlaanderen.

Elke klas/school die meeleest krijgt het boekenpakket kado. Zo helpen we de scholen om hun klasbibliotheek kwalitatief hoog te houden en brengen we de boeken dichter bij de kinderen. Want leesplezier staat hier voorop.

Voor de allerkleinsten werd er ingestapt in het Boekbaby's-project waarbij jonge ouders voor hun schavuit op 15 maanden een uitnodiging krijgen om in de bibliotheek een boekenpakketje af te halen. 

Ook trachten we onze digitale lezers te plezieren met e-books, maar dat project werd helaas niet succesvol.

 

Ook na de openingsuren willen we lezers bereiken en in 2015 plaatsten we een nieuwe inleverbox met niet één, maar twee compartimenten. Het grootste compartiment met de grootste opening is bestemd voor de boeken, het kleinste compartiment vangt de dvd’s en luisterboeken op.

“De oude inleverbox voldeed al een tijdje niet meer aan de noden van de bib. Grotere werken konden niet door de opening en de box werd te klein om alle ingeleverde materiaal degelijk op te vangen. Dat was niet veilig voor boeken, kwetsbare dvd’s en luisterboeken”, zegt schepen van Bibliotheek Barbara Maes 

Alle inspanningen samen met een bijzonder menselijke en persoonlijke aanpak van het bib-team lonen. In 2017 noteerden we de hoogste uitleen- en ledencijfers uit heel de bestaansgeschiedenis , en dat wil toch iets zeggen: ei zo na 130.000 uitleningen (129.573 om precies te zijn), gerealiseerd door 4.037 “actieve leden” die in 2017 minstens één keer een van de zowat 63.000 materialen leenden.

In de nabije toekomst willen we van de bibliotheek nog meer een ontmoetingsplaats maken. Vandaag is de bibliotheek omringd door een zee van groen waardoor een lezersterras een extra troef kan zijn. Ook onze studenten vinden er vandaag al een plekje om zich te concentreren, we moeten samen met het team en de studenten dit evalueren.