De begraafplaatsen vergroenen
17 Juli 2018
Van grauw en grijs, naar warm en groen.
Een begraafplaats is een plek waar je herinnerd wordt aan al diegenen die je zo dierbaar zijn. Het moet een mooie plek zijn waar je van een goede vriend of familielid waardig afscheid kan nemen. Maar ook een plek om naar terug te keren, om te bezinnen, om te rusten, om je te herinneren aan vroegere tijden.
Enkele jaren geleden zag de begraafplaats van Bonheiden er grauw en grijs uit : onnoemelijk veel kiezels, weinig of geen beplanting of bomen. De paden waren redelijk ontoegankelijk voor mensen in een rolstoel of jonge ouders met een kinderwagen. Bovendien groeide tussen elke kiezel het onkruid en mochten er geen pesticiden meer gebruikt worden. Hier moest iets veranderen !
Daarom besloten we samen met de Provincie Antwerpen na te denken over de inrichting. Medewerkers van de groendienst en de milieudienst, de Groene schepenen Barbara Maes voor openbaar groen en Jan Fonderie voor begraafplaatsen legden al hun ideeën op tafel, geïnspireerd door heel wat mooie voorbeelden die de landschapsarchitecte van de Provincie toonde.
Het resultaat werd een uitgebreid inrichtingsplan waarin verschillende groenelementen werden gecombineerd, van een natuurlijkere bloemenweide over grindgazon tot een statige dreef.
Vandaag vind je je heel wat bodembedekkers en wilde bloemen rond de oudstrijdersgraven, werd de strooiweide heraangelegd met stapstenen en bodembedekkers en kreeg ook de foetusweide een heuse facelift. Aan de zijde van de Muizensteenweg werd met betonnen dals, gerecupereerd van het plein voor de bibliotheek, een pad aangelegd waarbij aan weerszijden linden werden geplant. Her en der kwamen er nog krentenboompjes. Ook tussen en aan de achterzijde van de graven werden bodembedekkers ingeplant. Het geheel oogt groener, natuurlijker en kleurrijker.
Met de praktijkervaring opgedaan in Bonheiden, werd ook aan de slag gegaan in Rijmenam : kiezelpaden worden omgevormd tot grindgazon, de foetusweide en de strooiweide werden reeds aangepakt. Ook het zogenaamde 'dodenhuisje' werd helemaal gerenoveerd tot een klimaatneutraal gebouw.
Onze begraafplaatsen zullen ook dit jaar en hopelijk de volgende jaren verder kunnen uitgroeien tot een waardige rustplek omgeven door al het moois dat de natuur ons te bieden heeft. Want in de natuur kan je echt tot rust komen.
Groen wil ook dit jaar nog werk maken van een natuurbegraafplaats en bekijken of asverstrooiing in de Dijle kan.