Een gedenkboom op de strooiweide.

17 Juli 2018

Een gedenkboom op de strooiweide.

Deze gedenkboom behoudt zijn bladeren !

De strooiweide op de begraafplaats van Bonheiden werd helemaal heraangelegd tot een mooie weide met enkele stapstenen. Om de herinnering van vrienden of familie levendig te houden, werd gekozen om pal in het midden van de strooiweide een gedenkboom te plaatsen. De namen van dierbaren worden gegraveerd in de bladeren van deze boom.

De boom kwam er in de plaats van het oude gedenkmonument dat opgetrokken was uit bakstenen en waar plaatjes op een rotsvorm werden gekleefd. De nieuwe gedenkboom past in de visie dat een een begraafplaats een waardige plek moet zijn waar iedereen die er nood aan heeft tot rust kan komen, kan bezinnen of herinneringen kan ophalen. Een plek waar je ondanks het verlies toch het hoopvolle van het leven kan voelen.

De boom zelf is gecreëerd naar een ontwerp van Les Nossent, inwoner van onze gemeente, voormalig directeur van de Academie te Mechelen én kunstenaar. Het ontwerp werd uitgetekend op schaal door onze technische dienst en vervolgens gesneden uit cortenstaal. Dit materiaal kleurt roestbruin als gevolg van de weersomstandigheden.

Voor de gedenkboom staat een plaat met hierop een gedicht van David Troch, oud-inwoner en voormalig stadsdichter van Gent. Aan de vooravond van 2 november 2015 werd de gedenkboom ingehuldigd en las David zijn gedicht voor.

Groen heeft de nodige middelen vrijgemaakt om nog dit jaar op de begraafplaats van Rijmenam een gelijkaardig gedenkmonument te plaatsen.