Diervriendelijk zwerfkattenbeleid

29 Mei 2018

Diervriendelijk zwerfkattenbeleid

Een diervriendelijk zwerfkattenbeleid levert echt resultaat !

Kleine katjes worden maar al te vaak in huis genomen zonder stil te staan bij de verantwoordelijkheid die daarbij komt kijken. Vele mensen laten nog altijd de natuur haar gang gaan en vinden vervolgens geen baasje voor alle kittens. De katjes komen terecht in overvolle asielen of worden gedumpt.

De gedumpte katten zijn niet gesteriliseerd en kunnen na anderhalf jaar al voor meer dan 30 nakomelingen zorgen ! Dat kan ernstige overlast met zich meebrengen in een straat of wijk. De vrijwilligers van ADMA hebben de voorbije jaren ongelooflijk knap werk geleverd want jaar na jaar daalden de meldingen en werd duidelijk dat deze manier van werken bijzonder effectief is.

Kittens die de eerste weken na hun geboorte niet of nauwelijks in contact zijn gekomen met mensen, worden verwilderde katjes die niet meer aan mensen kunnen wennen.

Begin 2013 kwam Barbara Maes, schepen voor dierenwelzijn in contact met 2 vrijwilligers, met een passie voor katten. Hun terechte bekommernissen werden gehoord en het kwam tot een samenwerking met vzw ADMA én een diervriendelijk zwerfkattenbeleid was hierdoor een feit. Sinds dat jaar worden in Bonheiden zwerfkatten gesteriliseerd / gecastreerd en gecontroleerd teruggeplaatst. Hierdoor wordt vermeden dat andere katten het territorium innemen.

In 2017 waaide er een nieuwe wind door de dierenbescherming van Mechelen. Bonheiden maakte begin 2018 de overstap naar dit asiel en zette haar zwerfkattenbeleid onverminderd verder. Naast de werking voor zwerfkatten, kunnen de gemeente én ook haar burgers voortaan op een boogscheut van Bonheiden terecht met meldingen over verwaarlozing van dieren, verloren dieren en dergelijke meer. Alle info vind je op http://www.dierenbeschermingmechelen.be/#/ of https://www.bonheiden.be/zwerfkatten#