Het gemeentelijk wagenpark wordt duurzamer.

23 Juni 2018

Het gemeentelijk wagenpark wordt duurzamer.

Het gemeentelijk wagenpark is verouderd en niet bepaald milieuvriendelijk.

Het gemeentelijk wagenpark bevat een 20-tal voertuigen en minstens 11 gespecialiseerde machines zoals een veegmachine, grote grasmaaier of een traktor. Na een screening van het wagenpark waren er 2 duidelijke vaststellingen : het wagenpark draait bijna uitsluitend op diesel en het merendeel van de wagens is meer dan 10 jaar oud, en aldus bijzonder milieubelastend.

Voor Groen moest absoluut die knop omgedraaid worden : een keuze voor niet-fossiele brandstoffen, voor meer delen van wagens en voor korte dienstverplaatsingen met de fiets. 

Ondertussen kunnen we al enkele opmerkelijke resultaten voorleggen :

  • Er werd een deelsysteem ingevoerd voor alle dienstwagens voor het personeel dat in het gemeentehuis, de bibliotheek en ’t Blikveld werkt.
  • Er werden 2 elektrische fietsen aangekocht voor de korte dienstverplaatsingen en er kwam een samenaankoop e-bikes voor personeel
  • Een elektrische bakfiets - de Play mobiel - wordt ingezet voor de speelpleinwerking en kan buiten de zomer ingezet worden voor vervoerstaken.
  • Er werd een abonnement aangeschaft voor Bluebike, waarmee je makkelijk een fiets kan nemen bij een treinstation, dit voor de laatste kilometers om toch niet de auto te nemen
  • Er werd voor het eerst een vrachtwagen op CNG aangekocht.
  • Aan het Kerkplein werd een eerste elektrische laadpaal geïnstalleerd
  • Bonheiden neemt deel aan een samenaankoop e-bikes

 

En last but no least : half juni besloot het college in te stappen in een autodeelsysteem. Minstens 2 eigen wagens zullen uit het wagenpark worden weggenomen en in de plaats kan een elektrische deelwagen worden gereserveerd. De gemeente gaat hiervoor samenwerken met Partago. Voor het einde van 2018 zullen de wagens beschikbaar zijn. Meer info kan je ook lezen op https://www.partago.be/

 

Deze samenwerking met Partago is een primeur voor de gemeente Bonheiden want wanneer de wagens niet in gebruik zijn door gemeentepersoneel, kan eender wie de wagen gebruiken. Zo introduceren we autodelen in onze gemeente.

Zo kan iedereen kennis maken met de voordelen van elektrisch rijden en met de voordelen van autodelen. Zo werken we verder aan het bereiken van de klimaatdoelen en halen we weer enkele wagens uit de file.

Voor Groen mag het nog een stap verder gaan en willen we heel het wagenpark op termijn fossiel-vrij krijgen. Daarom vraagt Groen om een duidelijk vervangingsplan op te maken zodat grote investeringen over de tijd kunnen gespreid worden en geleidelijk aan de hele transitie kan gebeuren.