Het Morrensplein in een biodivers jasje !

17 Juni 2018

Het Morrensplein in een biodivers jasje !

Het Morrensplan kleurt groen...

Aan vele jaren stofwolken in de zomer en modder in de winter, kwam er in juni 2017 een einde. Het nieuwe Jacques Morrensplein, genoemd naar voormalig burgemeester Jacques Morrens werd toen feestelijk ingehuldigd.

De eerste plannen vertoonden heel wat verharding. Op initiatief van Groen en met medewerking van de eigen milieudienst, de milieuraad en enkele deskundigen, hertekenden we samen met de ontwerper het plan. Er kwam meer ruimte voor bomen en vaste beplanting. Bovendien is de aanleg van groen een stuk goedkoper dan verharding. Het originele budget dat in de vorige legislatuur werd geraamd, werd meer liefst gehalveerd. Al blijft een budget van 500.000 euro heel groot, het resultaat mag gezien worden.

Vier verschillende soorten hoogstambomen, overwegend grove dennen sieren het plein. Langs alle kanten werden bijzonder veel streekeigen en stuifmeelrijke, gevarieerde planten gezet, tot soms wel 12 stuks per m². Het grote grasveld kreeg meer dan 28.000 paasbloembollen waardoor een gele bloemenzee het voorjaar feestelijk inzet, en tijdens de zomer kunnen de bijen genieten van klavers.

Per gebouw is ook gewerkt met een beplantingsidentiteit. De bibliotheek staat in een zoom van inheemse bufferbeplanting. Het glooiende landschap rondom 't Blikveld heeft een beplanting die refereert naar de oorspronkelijke heidevegetatie, met een combinatie van heide, varens, siergrassen en bijenvriendelijk vaste planten. Het gemeentehuis werd in een open, groene vlakte geplaatst met rondom een taludbeplanting.

Dit nieuwe 'centrumplein' in ons dorp vertaalt welke groene ambities we hebben : oog voor biodiversiteit, keuze voor inheemse en streekeigen beplanting en toch een onderhoudsvriendelijk openbaar groen in harmonie met de lokale natuur.

Met deze realisatie kregen we ook waardering van de Vlaamse Vereniging voor Openbaar groen ( VVOG ) : we werden 4de laureaat in de finale van de Groene lente in de categorie omgevingsgroen nabij gebouwen.

 

De "groene" invulling van het plein krijgt zijn navolging op vele plekken in ons openbaar groen met bloemenweides, bloembollen, vaste en streekeigen beplanting in plantsoenen, mooie boomspiegels en diverse streekeigen bomen. Onze aanpak van het openbaar groen werd bovendien al meermaals gelauwerd met bloemensymbolen en als - de op één na hoogste onderscheiding - bijvriendelijke gemeente.

Openbaar groen heeft een voorbeeldfunctie...het kan elke burger inspireren voor zijn of haar eigen tuinaanleg en zo bijdragen tot een gezondere en klimaatneutrale gemeente, want veel groen betekent extra CO² opname en meer zuurstof !